Blog

Programnavigátor interjú

Angyal-Nagy Izabella
2021.01.08 12:00
Programnavigátor interjú

Alább olvashatjátok a Bagi Programnavigátor internetes programajánló Facebook oldalán megjelent beszélgetésünk kivonatát.

Az interjú az Adventi interjúsorozat részeként jelent meg rólunk a 2020-as év végén. Ebbe a bejegyzésbe azokat a részeket emeltük át, amely a társasjátékokhoz, illetve a művelődési ház könyvtárában üzemelő társasjáték klubhoz kapcsolódnak. Az eredeti, teljes interjú más témát is érint az előbb említetteken kívül. Ha kíváncsi vagy rá, akkor a bejegyzés végén szereplő linken elolvashatod az egészet.

 

Kedves Olvasóink, kedves Látogatók!

Advent második vasárnapjára egy rendhagyó beszélgetést hoztunk. Azért rendhagyó, mert két nagyon sikeres klub vezetőjével beszélgettünk, akik mindketten évek óta tevékenyen vesznek részt Bag közösségi és kulturális életében. A pandémia miatt a klubok is „pihenőre” mentek, de mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon várjuk a következő alkalmakat. Angyal-Nagy Izabellát, a Társasjáték klub vezetőjét kérdeztük.

 

- 2019. május 9-én alakult meg a Társasjáték klub Bagon. Azóta minden páratlan héten csütörtökön, este 6-tól 8 óráig várod a játékos kedvű felnőtteket a Művelődési Ház Könyvtárában. Iza, neked honnan eredet a társasjátékok iránti szenvedélyed?

- Igazából már gyerekkorom óta mindig is szerettem társasjátékozni. Nyilván akkor még az akkoriban kapható, mai szemmel megmosolyogtató játékok jelentették a szenvedély tárgyát. Ezzel azért nyilván többen is így vannak. Aztán jött egy kisebb kihagyás, hiszen felnőttként már kevesebbet játszik az ember, hacsak nincs a környezetében valaki, aki vezeti őt ezen az úton. A gyerekek születése után, mikor Marci (a házaspár nagyfia, a szerk.) már 3-4 éves körüli volt, neki való fejlesztő társasjátékokat kezdtem keresni. Találtam nagyon sokat, de közben akaratlanul is egyre több modern társasjátékról is olvastam és beszippantott ez a világ. Márpedig ez egy hatalmas világ, a választék óriási. Egyre több a komplexebb játék, ami a felnőtteknek is komoly kihívás. Teljesen más élményt adnak már ezek a játékok, mint ami elsőre az emberek eszébe jutna a „társasjáték” szóról.

 

- Nagyon rövid időn belül számos taggal bővült a klub, egy-egy alkalommal 3-4 asztalt is körbe ültök, és bizony sokszor nem sikerül időben befejezni a játékokat, nem nagyon akaródzik hazamenni a játékosoknak. :) Gondoltad volna, hogy ilyen sikere lesz a klubnak?

- Nem, nem gondoltam volna, de azért reménykedtem benne. Kíváncsi voltam, hogy Bagon mennyi a játékos kedvű felnőtt. Szerencsére vannak szép számmal: 20 tagja van a csoportunknak. Nem tud mindenki minden alkalommal eljönni játszani, de igyekszem úgy összeállítani a napi játéktervet, hogy mindenki megtalálja a számítását. 2 fős játékoktól egészen a 10 fős játékokig terjed a skála. Szerencsére az általad említett 3 asztal mindig megtelik. Biztosan sokan vannak olyanok, akik még nem látogattak el a klubba. Amint újra lesz rá mód, szeretettel várunk minden új játékost!

 Közös játék a bagi Társasjáték klub keretein belül

 

- Hogy látod, milyen trendek vannak most a felnőtteknek szóló társasjátékoknál?

- Valóban, a társasjátékok között is vannak trendek, de én inkább úgy mondanám, hogy mindig vannak felkapott játékmechanizmusok. Munkáslehelyezős, roll & white, pakliépítő mechanizmusú játékok, vagy játéktípusok: kooperatív, konfrontatív. A mai modern játékoknál már kevés a dobok-lépek mechanizmus. Sokkal összetettebb játékokra is van már igény. Körökre előre kell meghatározni a stratégiát, az elérendő közös vagy egyéni célokat, hogy aztán egy felhúzott kártya miatt az egész gondolkodást elölről kelljen kezdeni.

 

- Körülbelül hány társasjátékod van?

- Ha mindent beleszámolok kb. 70-80. De ez egy folyamatosan változó szám, adom, veszem, cserélem, kölcsönkérem és kölcsönadom őket.

 

- Mivel biztatnád azokat, akik szeretnének, de valami ok miatt eddig még nem mertek elmenni a klubba?

- Egy próbát mindenképpen megér :) Nem kell félni a bonyolultabb játékoktól sem! Egy sokrétű csodás világ van a Gazdálkodj okosan és a Monopoly szerű játékokon túl. Aki meg meri tenni ezt az első lépést, az nem fogja megbánni! Mindig nagyon jó a hangulat, igyekszem többféle stílusú játékkal megismertetni a klub tagjait. Fokozatosan haladunk a nehezebb játékok felé, de egy könnyed filler minden alkalommal belefér, így mindenkinek van sikerélménye. Összefoglalva, aki szeretne jönni, de egy kis bátorításra lenne szüksége, az keressen bátran engem. Amíg nem tudunk személyesen is játszani, addig is szívesen adok tanácsot a társasjátékokkal kapcsolatosan, akár a közelgő ajándékozási időszak miatt is.

 

- Utolsó kérdés: kedvenc társasjátékod?

- Nehéz lenne kedvenc társasjátékot mondani. Én szeretem a kooperatív típusú játékokat, ahol a játékosok együtt „küzdenek” a közös célért. De az egymással versengést is szeretem, ahol van interakció a játékosok között. Nem csak a játékot kell megismerni, hanem az ellenfeleket is. Vagy akár a titkos szerepes játékok, amit nagyobb társasággal jó játszani, például egy társasjáték klubban :)

 

Köszönjük a beszélgetést!

 

Az eredeti interjú a Bagi Programnavigátor Facebook oldalán jelent meg 2020.12.06-án. >> Ide kattintva << olvasható.