Blog

Emlékeztek?

Angyal Tamás
2021.03.18 12:00
Emlékeztek?

Mindannyian emlékszünk. Egy éve kezdődött... 2020. március 18-án léptek életbe a koronavírus járvány megfékezésére hozott intézkedések. Gyökeresen felfordult az életünk. Azóta volt már enyhítés, majd újabb szigorítás. Megjelentek az oltások, de megjelentek a mutációk is. A teljes visszatérés még várat magára.

2020. március. Maszk, kézfertőtlenítő, idősáv, wc-papír, élesztő, összezártság. Kijárási korlátozások.

Munka otthon, iskola otthon, szórakozás otthon, minden otthon. Élet otthon.

Szinte mindenkinek rengeteg szabadideje lett. Rengeteg közösen eltöltendő szabadideje lett. Az interneten terjedő játsszunk kupakokkal vagy hajtogassunk kétszintes lovagi várat kartonpapírból szerű ötletes időtöltések mellett sok családban lekerültek a polcról régi társasjátékok. Nem mondok neveket, szerintem mindenki tudja, mire gondolok. Alapvetően minden társasjáték jó, ami összehozza az embereket. Játszani jó. Közösen játszani még jobb. Viszont ezek a régi jó kis társasjátékok a mai világban már elavultnak tűnhetnek. Semmi, de tényleg semmi baj nincs az egyszerű dobok-lépek mechanikával. Viszont, ha addig nem is, de a 2020-as év folyamán sok ember számára kiderülhetett, hogy úgy igazából nem is annyira szórakoztató szobabútorra vagy pingpong asztalra gyűjtögetni, mint amilyenre emlékeztünk. (Régen minden jobb volt... Ismerős?)

Egy helyiségben játszunk, de mégsem közösen. Teljesen mindegy, hogy ki mit választ, semmi hatással nincs a játék menetére. Mennyivel érdekesebb lenne negyedmagunkkal, valóban közösen, összefogva, kooperatív módon felvenni a harcot egy világjárvány ellen, keresztbe-kasul utazni a Földet, tudósokkal ellenszert kutatni…? Külön pikantériája a dolognak, hogy mindezt a kinti világban dúló világjárvány idején!

  • Ahol a döntéseinknek már vannak következményei.
  • Ahol valóban közösen, együtt játszunk, a döntéseink befolyásolják a társak játékát is, nem pedig csak egymás mellett ülünk az asztalnál.
  • Ahol elég egy rossz döntés és egy egész kontinenst elveszít a csapatunk.
  • Ahol nem csupán a dobókocka szeszélyeinek vagyunk kitéve.
  • Ahol gyakran le kell mondani a pillanatnyi előnyökről a később elérhető eredmények javára.

Igen, jól gondoljátok. Itt most épp világjárvány idején játszott egyik legkedveltebb társasjátékról, a Pandemic-ről beszéltem. 

Pandemic társasjátékok

A képre kattintva találhatjátok a Pandemic játékaink teljes listáját

Furcsa módon, pont a bezártság miatt nyílt ki a világ. A társasjátékok világa. Sokan ekkor találkoztak a modern társasjátékokkal. Bár derenghet, hogy a hipermarketekben elég hosszú polcok voltak eddig is tele pakolva valamiféle társasjátékokkal, de nem volt jellemző az átlagemberre, hogy nézelődjön a számára teljesen ismeretlen, legalább 20-30 féle játék között. Meg amúgy is, "a társasjáték gyerekes dolog, gyerekeknek való".

Szerencsére ez a mentalitás sokaknál megváltozott: 2020. Karácsonya előtt már alig lehetett elférni a sorok között, mindenki nézegette a dobozokat, olvasgatta a leírásokat. Esetleg, mint egyszeri apuka a pelenka osztályon, folyamatos telefonos segítség mellett próbálta kiválasztani a legjobb játékot. Sokaknál itt realizálódott, hogy tényleg mennyiféle társasjáték van! Pedig ez a jópár megpakolt polc még mindig csupán töredéke a jelenlegi társasjáték kínálatnak! Ennek a teljes kínálatnak csak egy erősen szűrt, populárisabb (tehát könnyebben, nagyobb vásárlói rétegnek eladható)  szelete kerül az ilyen üzletek polcaira. Maga a minőségi kínálat egyre bővül. A játékosok száma egyre bővül országszerte is, de kijelenthető, hogy a közeli és távoli ismerőseink körében is. A bővülés hozadékaként a pénztárnál történő sorban állás közepette elismerő pillantásokat kaphattunk idegenektől, ha a mellettünk álló a szeletelt ponty, a girland, az 500 darabos LED fényfüzér mellett egy Harry Potter - Roxforti csata társast pillantott meg a mi bevásárlókocsikban. Mi pedig apró fejbiccentéssel jeleztük, hogy látjuk ám nála is a celeb szakácskönyv, a kimért savanyúkáposzta és a zselés szaloncukor mellett a Harry Potter - Egy tanév Roxfortban-t is!

Harry Potter társasjátékok

A képre kattintva találhatjátok a Harry Potter játékaink teljes listáját

 

A társasjátékok világában is helytálló a megállapítás, miszerint minél többet ismerek, annál inkább látom, hogy milyen keveset ismerek. Minél többet megismerünk, annál többet szeretnénk kipróbálni. Minél nyitottabbak vagyunk, annál több cikket, blogot, leírást olvasunk. Egyre inkább képbe kerülünk a modern társasjátékok választékával, mechanikájával, lehetőségeivel. Talán már kevésbé nézzük bolondnak, akinél kártyavédőzött paklit vagy éppen laminált játéklapokat látunk. Nem rettenünk meg egy 20 oldalas szabálykönyv láttán.

A tendencia azóta is tart. Egyre többen jönnek rá, hogy van egy másik világ a Gazdálkodj okosan -on túl…